Υπερτροφία Προστάτη


Συμπτώματα 

  • Συχνουρία (δηλ. να πηγαίνουμε να ουρούμε πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας ), ο φυσιολογικός άνδρας ουρεί 3-5 φορές την ημέρα χωρίς βέβαια αυτό να είναι απόλυτο.
  • Μείωση της ακτίνας των ούρων είναι αυτό που λέμε τα «ούρα δεν πάνε μακριά» και χαρακτηριστικά πολλές φορές σε προχωρημένη υπερτροφία προστάτη ο ίδιος ο ασθενής αναφέρει ότι ουρεί «σχεδόν πάνω στα παπούτσια του». 
  •  Νυκτουρία η ανάγκη δηλ. να ξυπνάμε το βράδυ να ουρήσουμε και μάλιστα σε ορισμένους αυτό συμβαίνει πολλές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας, ώστε ο ύπνος τους να περιορίζεται στο ελάχιστο και έτσι να αισθάνονται κουρασμένοι καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η δυσκολία να ξεκινήσει ,να αρχίσει η ούρηση είναι άλλο ένα σύμπτωμα ότι ο προστάτης μας έχει μεγαλώσει .
  • Ακράτεια Ούρων

    Η ανάγκη να πάμε αμέσως (να τρέξουμε) στη τουαλέτα και να μη μπορούμε να αναβάλλουμε αυτό το αίσθημα , με αποτέλεσμα πολλές φορές να έχουμε και απώλεια δηλ, ακράτεια ούρων είναι σύμπτωμα της υπερτροφίας του προστάτη που βασανίζει τον ασθενή και δημιουργεί προβλήματα υγιεινής αλλά και προβλήματα κοινωνικού τύπου( όπως το να περιορίζεις τις εξόδους σου , λόγω της ακράτειας ή της έντονης συχνουρίας). 

  •  Διακεκομμένη ούρηση

  • Χρόνια κατακράτηση ούρων/ Επισχεση Ούρων Η αίσθηση ότι δεν έχει αδειάσει τελείως η κύστη μας και ότι έχουν μείνει και άλλα ούρα μέσα, μετά από κάθε ούρηση. Συνιστά μία επικίνδυνη κατάσταση καθότι τα ούρα που μένουν μέσα στην κύστη , δημιουργούν ουρολοιμώξεις αλλά ακόμα χειρότερα παλινδρομούν (πηγαίνουν) προς τα νεφρά, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται και να επιβαρύνεται η λειτουργία τους και μάλιστα πολλές φορές να οδηγούνται στην νεφρική ανεπάρκεια. Εκτός από την μπορεί και να συμβεί μία ξαφνική ,απότομη ,οξεία κατακράτηση των ούρων, σε ένα ασθενή που ουρούσε με προβλήματα λόγω του διογκωμένου προστάτη αλλά κατόρθωνε σε ικανοποιητικό βαθμό να αδειάζει τη κύστη του, μετά από μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος ή ακόμα μετά από μεγάλη πρόσληψη υγρών σε μικρό χρονικό διάστημα ή καθυστέρησε και ανέβαλλε την ούρηση για αρκετή ώρα, τότε αδυνατεί να ουρήσει ενώ το επιθυμεί με αποτέλεσμα να αγωνιά και να επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση, να πονά και η μοναδική λύση είναι η εισαγωγή επειγόντως ουροκαθετήρα για να εξέλθουν τα ούρα.

Διάγνωση:

  • Η δακτυλική εξέταση- α εκτιμήσει τον όγκο, μέγεθος του προστάτη και να αποκαλύψει τυχόν ανωμαλίες στο περίγραμμα του και την υφή και πιθανές κακοήθειες.
  • Η μέτρηση της ροής ούρων- ιδική εξέταση που μας βοηθά να δούμε σε αδρές γραμμές πως ουρεί κάποιος δηλ. με πόση δύναμη βγαίνουν τα ούρα πόση ποσότητα, πόσο χρόνο διαρκεί η ούρηση κ.λ.π. και πραγματοποιείται ουρώντας σε ένα ειδικό μηχάνημα.
  • Υπερηχογράφημα του προστάτη- προσδιορίζει με ακρίβεια το μέγεθος του αδένα και σχετικά αντικειμενικά, ενώ ακόμα μπορεί να μας δείξει εάν υπάρχει κατακράτηση ούρων , καθώς και την κατάσταση των νεφρών.

Απαραίτητη εξέταση που πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο μετά την ηλικία των 50 χρόνων.

Αντιμετώπιση

  1. Φαρμακευτική Αγωγή ανακούφιση των συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια, χωρίς ουσιαστικά να καθυστερεί την διόγκωση και την ανάπτυξη του αδένα και την χειρουργική αντιμετώπιση
  2. Χειρουργική πολλές μέθοδοι από την πιο κλασσική δηλ. την ανοικτή επέμβαση (που σήμερα σπάνια πλέον εφαρμόζεται μόνο στους πολύ μεγάλους προστάτες σε ορισμένες δομές κυρίως αυτές που έχουν ένδεια τεχνολογικών μέσων) , την πιο δημοφιλή την διουρηθρική προστατεκτομή, που γίνεται χωρίς τομή από την ουρήθρα με ειδικό όργανο (μαχαιρίδιο) με πολύ μικρό χρόνο νοσηλείας (2- 4 ημέρες) και παραμονής καθετήρα αποτελεί σήμερα την κύρια θεραπεία. Μια από τις ελάχιστα επεμβατικές ,ανώδυνες και αναίμακτες μορφές διουρηθρικής θεραπείας αποτελεί η εξάχνωση του προστάτη με διπολική διαθερμία (video) Με αυτή τη μέθοδο μπορούν να οδηγηθούν στο χειρουργείο με περιοχική αναισθησία μέχρι και ασθενείς που χρησιμοποιούν αντιπηκτικά φάρμακα ,καθώς είναι σχεδόν αναίμακτη χειρουργική και ταυτόχρονα σε υψηλό βαθμό ασφαλής. Ο ασθενής συνήθως χρειάζεται νοσηλεία μόνον 24 ώρες ,ενώ ο καθετήρας παραμένει για λιγότερο από μία ημέρα. Σε αντίθεση με τη θεραπεία με λέιζερ, είναι σαφώς πιο οικονομική μέθοδος καθότι χρησιμοποιεί μόνον φυσιολογικό ορρό. Μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλους σε μέγεθος προστάτες σε λιγότερο χρόνο χειρουργείου και μεγαλύτερη ασφάλεια, ενώ δεν παρουσιάζει τα μειονεκτήματα της έντονης δυσουρίας την πρώτη μετεγχειρητική περίοδο που παρουσιάζει η θεραπεία με το λέιζερ .Συμπερασματικά είναι μια μέθοδος που απευθύνεται στο σύνολο σχεδόν των ασθενών με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη λιγότερο δημοφιλείς που εφαρμόζονται λιγότερο συχνά είναι η αφαίρεση του προστάτη με θερμοθεραπεία ,ραδιοκύματα και πολλές άλλες που ξεφεύγουν από το σκοπό αυτής της συζήτησης .Η  επέμβαση για καλοήθη υπερτροφία του προστάτη δεν έχει καμία επίπτωση στην σεξουαλική ικανότητα και λειτουργία.

Η υπερτροφία του προστάτη είναι μια πάθηση που αναγκάζει πάνω από τους μισούς άνδρες να επισκεφθούν τον γιατρό, ενώ η οριστική θεραπεία της ακόμα και σήμερα παραμένει η χειρουργική.


Επικοινωνία

Διεύθυνση
Βασιλίσσης Σοφίας 111, 11521, Αθήνα

Λ. Μεσογείων 264, Χολαργός, Αθήνα

Καλέστε μας
+ 30 2106465359

Email: n.mertziotis@gmail.com

Εγγραφείτε στο newsletter μας


Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε